SSL Sertifikası Nedir?
Günümüz çağ’ın teknoloji çağı olmasıyla beraber online alışverişlerin tercih oranı da her geçen gün artıyor. Bu gelişmeyle beraber internet üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarına da sıklıkla rastlanır hale geliyor. Secure Socket Layer yani güvenlik giriş katmanı adı verilen SSL protokolü sayesinde ise internette güvenle dolaşılabiliyor.
SSL sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sitedir. Şirketler ve kuruluşların, çevrimiçi işlemleri ve web teknolojilerini güvende altına almak için ve aynı zamanda müşteri bigilerinin gizliliğini ve güvenliğini korumak için web sitelerine bir SSL sertifikası eklemelidir. SSL Sertifkası Web sunucusuna yüklenerek, markanın veya verilen hizmetin tanıtımına yönelik kurumsal internet sitesine ziyaretçilerin güvenli bir şekilde oturum açmaları sağlanabilir.
WEB SİTELERİ İÇİN SSL SERTİFİKASI NEDEN ÖNEMLİDİR?
SSL sertifikası sayesinde hassas bilgilere, yalnızca izin verlen alıcılar erişebilir. Bu sayede de müşteri ve üyelere gelen bilgilere sunucu dışında istenmeyen erişim engellenebilir. Kredi kartı numarası, kullanıcı adı, şifre gibi organizasyonu ve marka itibarı için hayati öneme sahip verileri koruyarak güvenlik arttırılabilmektedir. SSL sertifikası sayesinde hem şahsi hem de sitenin bilgileri güvenli tutulacaktır. SSL sertifikası sayesinde sitenin üzerinden online alışveriş yapılıyorsa hem müşterilerin bilgileri korunur hem de siteye gelen müşteri sayısı artmaktadır. SSL sertifikası birçok online sitelerde kullanılmaktadır.
SSL Türleri nelerdir?
1. Genişletilmiş Doğrulama Sertifikaları (EV SSL); En yüksek dereceli, maliyeti yüksek sertifika türü olduğu bilinir. Veri toplayan ve çevrimiçi ödeme yöntemi içeren web siteler için kullanılmaktadır. EV SSL sertifikasına sahip olabilmek için ise yetki alanına dönük özel hak ile yasal olarak hakim olduğunu doğrulamak üzere standart bir kimlik doğrulama sürecinden geçilmektedir.
2. Kuruluş Doğrulama Sertifikaları (OV SSL); EV SSL benzeri bir sertifika türü olmakla beraber alabilmek için önemli bir doğrulama sürecinden geçmek gerekmektedir. OV SSL türü ise kötü amaçlı sitelerden ayırt edilebilmesi için adres çubuğunda web sitesi sahibinin bilgilerini göstermektedir. Akabinde ticari yahut kamuoyuna açık web sitelerinin sunulan tüm müşteri bilgilerinin kapalı kalabilmesine imkan oluşturmak için OV SSL sertifikası yüklenmelidir.
3. Etki Alanı Doğrulama Sertifikaları (DV SSL); Bu sertifika türü düşük seviyede güven ve minumum seviyede şifreleme sağlamaktadır. Genelde veri toplama yahut çevrimiçi ödeme içermeyen bloglar yahut bilgilendirme amaçlı web siteleri için kullanılmaktadır.
4. Wildcard SSL sertifikaları; Bu sertifika sayesinde temel eki alanını ve sınırsız alt etki alanını güvenli hale getirmek mümkündür. Wilcard SSL sertifikalarında genel adın bir parçası olarak ’’ *’’ işareti bulunmaktadır.
5. Çok Etki Alanı SSL Sertifikası (MDC); MDC sertfika türü ise birçok etki alanını yahut etki alanı isimlerini daha güvenilir hale getirebilmek için kullanılmaktadır.
6. Birleşik İletişim Sertifikası (UCC); Bu sertifika türü, yeşil adres çubuğu yoluyla ziyaretçilere en yüksek güven seviyesini verebilmek için EV SSL sertifikası olarak kullanılabilmektedir. Artık herhangi
bir web sitesi sahibi, birden çok etki alanı adını tek bir sertifikayla güvenli hale getirebilmek için UCC sertifika türünü tercih etmektedir.
SSL Sertifikası nasıl Alınır?
SSL sertifikasının direkt bir sertifika yetkilisinden alındığı bilinmektedir. İnternetin işlenişi ve online ortamdaki etkileşimlerin şeffaf ve güvenilir olmasında da kritik bir rol oynamaktadır. Gerek duyulan güvenlik düzeyine göre SSL sertifikaları ücretiz temin edilebildiği gibi yüksek maliyetlerle de karşınıza çıkabilir.